In functie de amploarea si tipul de ranire, unele rani pot fi gestionate la locul evenimentului sportiv, iar sportivul relua jocul imediat. 

Leziunile sportive pot provoca oase rupte sau fracturi ale fetei. Trei grupuri - copii si adolescenti, sportivi de varsta mijlocie si femei - sunt deosebit de vulnerabili. Contactul sportiv are pericole inerente care ii atrag pe sportivii tineri intr-un risc special pentru leziuni grave. Ciclismul a condus lista de leziuni sportive, urmate de baschet, activitati de teren, fotbal si alte cateva sporturi.

Unele leziuni sportive rezulta din accidente; altele se datoreaza practicilor de formare proaste, echipamentelor necorespunzatoare si lipsei conditionarii sau incalzirea si intinderea insuficiente.

Evaluarea leziunilor faciale

Evaluarea leziunilor faciale ar trebui sa respecte principiile evaluarii traumei si ar trebui sa inceapa cu caile respiratorii, respiratia, circulatia si dizabilitatea. Examinarile semnelor vitale si ale starii psihice sunt de asemenea parti esentiale ale evaluarii initiale. Dupa evaluarea initiala si stabilizarea, examenul facial este apoi efectuat intr-o maniera sistematica, acordandu-se o atentie deosebita reperelor importante ale oaselor, structurilor neurovasculare si tesuturilor moi. Prima si partea esentiala a evaluarii pacientilor care prezinta trauma se numeste ancheta primara. In acest timp, se identifica leziuni care pun in pericol viata si se incepe resuscitarea simultana. O simpla mnemonie, ABCDE, este utilizata ca un ajutor de memorie pentru ordinea in care trebuie abordate problemele (A- caile respiratorii, Respiratia B, C-circulatia, D-dizabilitatile si controlul E-expus al mediului). Cand ancheta primara este finalizata, eforturile de resuscitare sunt bine stabilite, iar semnele vitale sunt normalizate, ancheta secundara poate incepe.

Studiul secundar este o evaluare cap-to-toe a pacientului cu traume, incluzand o istorie completa si un examen fizic, inclusiv reevaluarea tuturor semnelor vitale. Fiecare regiune a corpului trebuie examinata pe deplin. Se obtin raze X indicate prin examinare. Daca in orice moment in timpul anchetei secundare pacientul se deterioreaza, se efectueaza un alt studiu primar, deoarece poate exista o potentiala amenintare la adresa vietii. Persoana ar trebui sa fie scoasa din bordul coloanei vertebrale si asezata pe o saltea ferma cat mai curand posibil, deoarece bordajul coloanei vertebrale poate provoca rapid distrugerea pielii si durerea, in timp ce o saltea ferma ofera o stabilitate echivalenta pentru fracturile spinoase potentiale. Odata ce leziunile potential periculoase pentru viata sunt excluse, orice leziuni ale tesuturilor moi si asimetriile evidente ale conturului fetei (sugerand fracturile osoase care stau la baza acestora) sunt documentate. O examinare detaliata a fetei urmeaza. Fiecare furnizor de servicii medicale trebuie sa dezvolte o rutina sistematica pentru a oferi o examinare aprofundata. O abordare comuna incepe de la nivelul scalpului si functioneaza in jos.

Dispozitive de protectie in stomatologie sportiva

Cel mai important aspect in prevenirea ranirilor orofacial legate de sport este purtarea dispozitivelor de protectie de baza, cum ar fi castile potrivite, mastile de fata si / sau garzile pentru gura. Poate ca cea mai importanta piesa de echipament de protectie orala / faciala este un aparat de protectie a gurii. Supravegherea gurii trebuie sa fie purtata atunci cand exista o posibilitate de contact de la corp la corp sau de la un corp la altul. Gura protejeaza ochii, buzele, gingiile, limba si mucoasa. Ele amortizeaza loviturile care ar putea provoca fracturi ale maxilarului, dislocatii si traume ale articulatiei temporomandibulare. Gargile de gura contribuie, de asemenea, la reducerea probabilitatii comotiei prin mentinerea unei separari intre capul mandibularului si baza craniului.

Mouthguard - rolul si necesitatea in stomatologia sportiva

Orice sport unde potentialul de trauma dentara poate exista (cum ar fi baschet, fotbal sau lupte) ar trebui sa ia in considerare utilizarea de gura de protectie pentru a proteja concurentii. Institutiile programelor de protectie la gura pentru sportivi de toate varstele, sexele si sporturile pot contribui la reducerea incidentei traumatismelor dentare.

Sunt disponibile trei tipuri de baza pentru gura de protectie:

Stocul gurii de stoc
Gura de gura formata din gura
Gratar pentru gura particularizat
Tipurile care sunt disponibile in prezent, gura de protectie personalizata, montate de un dentist, au demonstrat ca ofera cea mai mare protectie impotriva ranilor dentare. Astfel de gura de protectie ar trebui, prin urmare, sa fie recomandata pentru utilizarea de catre cei care participa la sporturile de contact, iar furnizarea acestora ar trebui sa fie incurajata in mod activ de lucratorii dentari, desi unele dovezi exista contrariul, majoritatea studiilor au constatat ca gura de protectie modul cel mai eficient de prevenire a acestor vatamari. Este, de asemenea, evident faptul ca gura de protectie personalizata, in special varietatea laminata sub presiune, este considerata a oferi cea mai mare protectie. Potrivit Asociatiei Dentare Americane, utilizarea de protectie a fetei si a gurii impiedica mai mult de 200.000 de leziuni orofaciale in fotbal anual. Astfel, gura de protectie ar trebui sa fie obligatorie ca un dispozitiv eficient pentru prevenirea leziunilor dentare si orofacial, precum si reducerea incidentei si severitatii leziunilor cerebrale traumatice minore.

Perspectiva viitoare

Din aceasta revizuire rezulta ca participarea la o serie de sporturi prezinta un risc considerabil de a sustine vatamarea dentara nu numai in asa-numitele sporturi de contact, cum ar fi rugby si hochei, ci si in sporturi mai putin periculoase, cum ar fi baschetul. Desi este inca in faza incipienta, stomatologia sportiva este un domeniu in continua dezvoltare. In calitate de dentisti in practica, fie ca practicieni generali, specialisti, academicieni sau cercetatori, fiecare dintre noi are responsabilitatea profesionala sa se implice. Stomatologia sportiva este cu siguranta o parte a viitorului nostru.

Concluzie

Ranirile osoase care apar in timpul activitatilor sportive sunt in mare masura prevenite. Protectia gurii pentru sportivi este una din contributiile stomatologice la medicina sportiva. Este responsabilitatea profesiei dentare sa devina mai activa in programele de prevenire a vatamarilor sportive. Gura de protectie a gurii ofera protectie impotriva ranilor zonei orofaciala, inclusiv dintii, buzele, obrajii si limba, reducand astfel incidenta si gravitatea leziunilor care apar in timpul practicarii atletice si a competitiei. De asemenea, s-a demonstrat ca acestea impiedica ranile capului si gatului, contuzii si fracturile maxilare. Multi sportivi nu sunt constienti de implicatiile asupra sanatatii unui traumatism vatamator al gurii sau de potentialul de a suferi leziuni grave ale capului si orofacial in timpul jocului. Medicul dentist poate juca o sarcina imperativa in informarea sportivilor, antrenorilor si pacientilor cu privire la amploarea stiintelor dentare in prevenirea leziunilor orofacial in sport. Educatia tuturor celor implicati este cheia. Medicii de echipa, dentistii, formatorii de atletism si antrenorii trebuie sa tina cont atat de istoria medicala a atletului, cat si de sport. Accentul nostru trebuie sa fie pus pe imbunatatirea calitatii garzilor pentru siguranta jucatorilor ca o modalitate de a incerca sa reduca incidenta comotiei la sportivi. Epidemiologia leziunilor orofaciale sufera o schimbare de paradigma cu schimbarile in echipamente si reglementari. Este necesara popularizarea utilizarii dispozitivelor de protectie orofaciala intr-o varietate de evenimente sportive, prin interactiunea cu antrenorii, administratorii de sport si persoanele de sport, precum si familiarizarea stomatologilor indieni intr-un domeniu relativ nou.

de: Rajiv Saini

Jurnalul National de Chirurgie Maxilofaciala

Articol complet: http://www.dentalnewsweek.com/?p=1258

Stomatologie sportiva

Stomatologia sportiva este una dintre cele mai recente si in dezvoltare ramuri din stomatologie. Aceasta include in principal prevenirea si gestionarea leziunilor orofaciale legate de atletism si a bolilor orale asociate. Stomatologul sportiv sau de echipa ii asista pe sportivi in prevenirea, tratarea si diagnosticarea leziunilor orale. Cel mai important aspect al prevenirii leziunilor orofaciale din sport este purtarea unor dispozitive de protectie de baza, cum ar fi castile potrivite, mastile de fata si/sau gutiere. Leziunile dentare sunt cel mai frecvent tip de leziune orofaciala sustinuta in timpul participarii la sport. Multi sportivi nu sunt constienti de implicatiile asupra sanatatii unui traumatism vatamator al gurii sau de potentialul de a suferi leziuni grave ale capului sau la nivel orofacial in timpul jocului. 

Leziuni sportive. Incidenta si localizarea

Fata este zona cea mai vulnerabila a corpului si este, de obicei, cea mai putin protejata. Leziunile faciale legate de sport reprezinta 8% din leziunile tesuturilor moi ale fetei. Aproximativ 11-40% din toate leziunile sportive implica fata. Aceste leziuni se datoreaza cel mai adesea loviturilor directe in contacte de tip minge sau jucator-jucator. Furnizorii de servicii medicale pentru sportivi ar trebui sa fie familiarizati cu anatomia regiunii faciale, cu cele mai frecvente tipuri de leziuni faciale si cu tratamentul initial al leziunilor faciale. Cele mai frecvente tipuri de traume faciale legate de sport sunt leziunile tesuturilor moi si fracturile oaselor "T" (nasul, zigomul si mandibula). Aceste leziuni apar adesea in combinatie.

© 2018 by  WebMarketer

  • Facebook - Grey Circle
logo.png