Etapa proiectarii la nivel state of the art, prin sistemul CAD/CAM este urmata, bineinteles, de frezare si sinterizare. Ti-base-ul dispune de un coș de 5 mm pentru lipirea bontului din zirconiu pe baza de titan.

Bonturile hibride pot fi confectionate atat din zirconiu, cat si din titan, asigurand restaurarea morfologica, functionala si fonetica a danturii, raportat la posibilitatile de amplasare a implanturilor dentare. Pentru lucrarile realizate pe schelet de zirconiu, prin realizarea bonturilor hibride din zirconiu “se ascunde” practic culoarea mai inchisa a unui bont artificial metalic, aducand un plus de naturalete lucrarii finale.

 

Avantaje

  • Prezinta opțiuni extinse de manipulare a înălțimii gingivale

  • Reprezinta o soluție pentru varii cazuri clinice, atat pentru restaurarea individuala, cat si pentru cea multipla a dinților

  • Prezinta nuante naturale pentru cele mai bune rezultate estetice

  • Anodizare pentru a se potrivi cu codificarea culorilor MIS

  • Prezinta santuri de retentie

  • Ti-base-urile sunt personalizate pentru înălțimi variabile ale gingiilor (0,5, 1,5, 3 mm), oferind soluții pentru cazuri de grosime gingivală diferită

  • Înălțimea gingivală scurtă va fi utilă atunci când restaurarea finală este preferabil sa fie realizata aproape de nivelul implantului (din punct de vedere estetic), în timp ce înălțimea gingivală lungă va fi utilă în cazurile în care este necesar un profil înalt de emergenta (de exemplu, plasarea subcrestală)

Un alt avantaj foarte important consta in faptul ca bontul si coroana sunt realizate in laborator, bontul este cimentat pe Ti-base, de asemenea, in laborator, iar acest ansamblu, in cabinet,  va trebui decat pozitionat si infiletat in implant. In final, coroana este cimentata in-situ. Mai mult, exista posibilitatea realizarii in laborator a unui ansamblu integral, care sa contina un canal de insurubare, ansamblu care poate fi cimentat pe Ti-base in laborator si plasat si insurubat in-situ, ca un intreg. Aceasta modalitate prezinta cele mai putine riscuri prin faptul ca poate fi usor indepartat, in caz de nevoie si nu prezinta risc de scurgere a cimentului, la nivel gingival.

Bonturile de zirconiu utilizate frecvent cu acest tip de tehnologie dentara prezinta un grad avansat de biocompatibilitate, obtinand cel mai bun rezultat posibil in prezent, din punct de vedere estetic, cu aditia acuratetii, durabilitatii si stabilitatii pe termen lung a conexiunii titaniu-titaniu intre implant si bont.

Nu numai atat, cercetările arată că bonturile hibride, fiind compuse din două piese sunt mai rezistente decât cele simple, din zirconiu și că, atât timp cât se respectă instructiunile pentru înălțimea coșului ti-base-ului, adeziunea componentelor cu ajutorul cimentului nu este un factor de risc.

Dezavantaje

O contraindicație pentru utilizarea unui bont hibrid ar fi o situație în care Ti-base-ul este prea scurt în raport cu înălțimea bontului. Acest lucru ar putea fi observat în principal la implanturi care sunt plasate prea adânc sau care au o grosime considerabila la nivelul tesutului moale aflat deasupra osului. In oricare dintre aceste situatii clinice, porțiunea ceramică a bontului pe care s-ar baza restaurarea ar fi în mod semnificativ fragilizata, nefiind susținută corespunzator de baza metalică. Daca un bont hibrid ar fi folosit in aceasta situatie, ar trebui să aiba fie un cos mai inalt, rezultand in înălțimea crescută a Ti-base-ului, sau un guler mai înalt, plasând astfel înălțimea existentă a coșului la nivelul coroanei, in raport cu marginile porțiunii ceramice.

O altă contraindicație ar fi situațiile clinice în care un medic stomatolog găsește un profil osos înconjurător, care este în formă de "pâlnie". Acest profil osos este asociat, cu implanturile concepute pentru conexiune interna, la nivel osos, spre deosebire de implanturile tradiționale hexagonale, cu segmentul superior plat, in care osul este remodelat până la nivelul primului filet. La profilul osos în formă de "pâlnie", prin inclinatia implantului/bontului/coroanei, acesta se poate lega de os, împiedicând astfel asezarea definitiva a restaurarii. Acest lucru poate duce la consecinte cum ar fi slăbirea șuruburilor, inflamatie in jurul implantului și necroza generata de presiune asupra osului. În aceste situații, este necesar să se reducă aspectul conic al bontului, astfel încât să fie mai ingust la nivelul de iesire din dispozitivul de fixare. Deși acest lucru pare să fie destul de ușor de făcut cu Ti-base-ul plasat pe bontul hibrid, trebuie amintit faptul că producătorul recomanda instructiuni pe care bonturile hibride trebuie să le respecte pentru a putea beneficia de durabilitatea și predictibilitatea lor.

În cazul în care aspectul conic al Ti-base-ului este îngustat, grosimea rezultată a porțiunii ceramice coronale va fi, de asemenea, subtiata, rezultând astfel o rezistență structurală compromisă a bontului, datorită slăbiciunii ceramicii din această zonă dacă s-ar folosi e.max. Pentru a remedia această situație, zirconiul este cea mai indicata optiune, utilizată ca porțiune ceramică a bontului. In caz contrar, poate fi folosit un alt tip de bont.

Deși proiectarea și utilizarea bontului hibrid a reprezentat un pas mare în identificarea celor mai bune solutii dentare aplicabile cazurilor clinice care necesita bonturi si in minimizarea riscurilor aferente, trebuie amintit că nu poate fi utilizat în toate situațiile clinice.

Surse:

1. Compararea rezistenței la fractură a bonturilor din metal presat si ceramica, cu bonturile de zirconiu fabricate pentru uz comercial, prelucrate in sistemul CAD/CAM , et al. J Prosthet Dent 2009 Apr; 101 (4): 226-30

2. Rezistența retentiva a bonturilor compuse din doua elemente, prelucrate in sistemul CAD / CAM, Gehrke P. Clin Implant Dent Relate Res 2013 Mar 25 (Epub)

3. Gregg Kinzer, D.D.S., M.S., Facultatea Spear și autor.

4. http://www.alcadent.ro/project/bont-protetic-din-titan-si-bont-protetic-hybrid/

Cum instruirea constanta este unul dintre cele mai importante mijloace ale noastre de a va sustine in reusitele dvs., continuam sa ne dotam cu aparatura de ultima generatie si sa fim, astfel, pionieri in aplicarea celor mai noi tehnologii dentare pe piata locala si regionala. Asadar, vom vorbi, in randurile urmatoare, despre cele mai recente servicii pe care le oferim: bonturi hibride si Ti-base-uri, care reprezinta ultimele inovatii in materie de implanturi, eliminand o mare parte din dezavantajele folosirii tehnologiilor clasice.

Bontul hibrid este un bont care utilizează o baza de titaniu (Ti-base) ce functioneaza ca si conector intre implant si restaurarea finala, permițând soluții personalizate CAD/CAM, atat pentru bontul de zirconiu cat si pentru coroana, cu cea mai mare precizie și cele mai bune rezultate estetice.

© 2018 by  WebMarketer

  • Facebook - Grey Circle
logo.png