Coroanele de zirconia

      Tipuri de zirconia
Există două tipuri de zirconia: solid și translucid. Ambele pot fi realizate folosind tehnologia CAD CAM (Proiectarea asistată de calculator și Productia asistata de calculator). Aceste tehnologii vă oferă o potrivire precisă și aspect aproape identic natural.
         Zirconia solida
După cum sugerează și numele, zirconia solidă este mai puternică în comparație cu zirconia translucidă. Poate rezista forțelor de mestecat, precum și forțelor bruxismului.
Zirconia solidă se potrivește și cu dinții cu tratament de canal, oferind un suport mai puternic pentru dinții slabi.
Deoarece este opaca, este mai potrivita pentru dinții posteriori.
         Zirconia translucida
Acesta este un tip de zirconia superioara din punct de vedere al aspectului, care seamănă cu dinții naturali. Este potrivit pentru dinții anteriori.
Nu numai aspectul asemanator cel al dintilor naturali, ci si rezistenta sa mai mare decât PFM(Porțelan Fuzionat pe Metal) transforma zirconia intr-o optiune ideala.
Dacă aveți, totusi, nevoie de un tratament ortodontic extensiv pentru a corecta alinierea dinților, medicul dentist ar putea să nu prefere zirconia translucidă.
Avantajele coroanei de zirconia
Zirconia a devenit unul dintre cele mai alese materiale pentru coroanele dentare. Multele sale avantaje includ:
Aspect superior: deoarece zirconia este alb natural, permite productia oricarei nuante care sa se potriveasca cu restul dinților. Zirconia este translucidă, astfel imită transluciditatea dinților naturali.
Zâmbet mai încrezător: zirconia nu are nici o căptușeală metalică la nivelul gingiilor. Porțelanul pe metal a fost foarte popular, cu toate acestea, prezinta si dezavantaje prin faptul ca stratul metalic aflat sub stratul de porțelan devine vizibil in timp, o data cu retractia gingivala. Acest lucru este mai evident când zâmbești. Coroanele din zirconiu vă ajută să depășiți acest aspect și să vă măriți încrederea. De asemenea, zirconia poate capata orice formă / dimensiune pentru a se potrivi cu restul dinților.
100% biocompatibil: nu a fost raportată până acum nicio alergie la coroană din zirconia.
Foarte dură: zirconia este cea mai puternică coroană, poate rezista la uzură. Nu se ciobește, spre deosebire de porțelan. Dacă o mențineți bine, poate rămâne în gură pentru totdeauna. Aceasta este de cel puțin cinci ori mai puternica decât porțelanul sau PFM. De asemenea, tolerează bine forțele de mestecat sau de mușcare. Are o rezistență foarte mare la încovoiere: zirconia are o rezistență la încovoiere de 1200 MPa. (Rezistența la încovoiere este forța pe care o tolerează coroana dvs.)
Se leagă bine de dintele natural: coroanele din zirconiu aderă bine la dintii naturali. Unul dintre motivele pentru care coroanele PFM au fost alegerea preferată este faptul că suprafața metalului se leagă bine cu dintele și ține coroana în poziție. Zirconia are și această proprietate. Aceste coroane necesită mai puțină îndepărtare a dinților decât multe alte tipuri de coroane dentare.
Fără metale: mulți preferau coroane de aur datorită proprietăților fizice excelente. Cu toate acestea, de vreme ce aspectul este foarte important, dintii trebuie sa para cat mai naturali. De asemenea, unor pacienti nu le place să aibă metale în corpul lor. Zirconia este cea mai potrivită pentru aceste cazuri.
Efectele estetice ale unei coroane de zirconia ar trebui să fie cel mai mare avantaj pe care îl poate oferi. Este important să aveți coroane dentare care vor arăta natural, mai ales dacă acestea vor fi plasate pe dinții din față și vor fi vizibile.
Capacitatea de a modifica zirconia în funcție de setul de dinți langa care va fi plasata este foarte important. Coroana de zirconiu nu numai că înlocuiește un dinte, dar poate fi modelată astfel încât să arate mai bine decât cea pe care o va înlocui. Acesta este motivul pentru care zirconia va poate oferi un zâmbet cu aspect natural.
Producerea și proiectarea coroanelor dentare personalizate, frezate din blocul solid de zirconiu și procesate la temperaturi foarte ridicate transforma coroana finala intr-un produs aproape indestructibil.
Faptul că acest material este biocompatibil înseamnă că prezinta siguranta pentru folosirea in intervale mari de timp. Nu este nevoie să vă faceți griji cu privire la orice reacții adverse / alergice la zirconia, deoarece nu este respinsă de corpul uman.
Avantajele coroanelor de zirconiu asupra coroanelor de aur și a coroanelor de porțelan
Este adevărat că aurul in fabricarea coroanelor a fost preferat de mulți oameni pe parcursul anilor și este bine tolerat de organism. Numai ca, in acest caz, nu se poate obtine un aspect natural. Mai mult, exista si cazurile pacientilor care exclud posibilitatea de a avea metale folosite in corpul lor. Coroanele de zirconia sunt cu siguranță mai robuste decât coroanele de porțelan. Acestea durează și mai mult, în comparație cu porțelanul, nu se sparge si nu se ciobeste. Coroanele de portelan trebuie să fie atasate unei baze metalice, iar metalul va fi vizibil in acea linie neagră neagră aflata la nivelul gingiilor persoanelor cu coroane de porțelan. 
Deoarece coroanele de zirconiu sunt frezate dintr-un bloc de zirconiu, ele sunt garantate ca fiind de cel puțin 5 ori mai puternice decât porțelanul pe metal. Coroanele din zirconiu oferă, de asemenea, rezistență fără aspectul voluminos pentru care porțelanul este recunoscut. 
Dezavantajele utilizării coroanelor de zirconiu
Se pot uza dinții opuși: deoarece coroanele de zirconiu sunt prea dure, se pot dovedi mai puternice împotriva dinților naturali. 
Carii secundare: un alt dezavantaj este că, deși coroana însăși va fi aproape indestructibilă, degradarea de sub ea, cauzată de abraziunea materialului dur împotriva celorlalți dinți nu este vizibilă. Veți realiza doar că există o descompunere odată ce coroana se desprinde. 
Costuri: coroanele de zirconiu vă pot costa mai mult decât alte coroane. Cu toate acestea, poate fi o investiție unică dacă le mențineți bine. Dacă optati pentru o coroană cu costuri reduse, aceasta se poate sparge sau fractura, dovedindu-se de fapt, mai scumpe pe termen lung si prezentand un incovenient foarte mare la refacerea lor. 
Cum este o coroană de zirconia pregătita? 
Este pregătita dintr-un singur bloc de zirconiu, cunoscut ca un monolit de oxid de zirconiu. Ca atare, sunt rezistente la fracturi, precum și la uzură. Puteți avea o coroană din zirconiu intr-o singură ședință, precum și in multiple ședințe, in functie de severitatea cazului clinic. Coroanele din zirconia initiale obișnuiau să aibă un strat de porțelan care era predispus fracturarii. Acum, cu utilizarea monolitului de zirconiu, coroanele nu mai prezinta acest risc. 
Care sunt costurile unei coroane de zirconia? 
Preturile coroanelor de zirconia varia foarte mult în funcție de țara în care trăiți, experiența dentistului și tehnicianului dentar care furnizează tratamentul, dimensiunea coroanei / dintelui. Cu toate acestea, în general, este adevărat că zirconiul este cel mai scump tip de coroană dentară. Din păcate, durabilitatea crescută, aspectul natural și biocompatibilitatea costa.


Surse:  https://www.dental-treatment-guide.com/dent…/zirconia-crowns

                http://www.ceramcoceramics.com/materials/zirconia/zirconia.php

                https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5455532/

Datorită durabilității extreme și aspectului natural, coroana de zirconia devine din ce în ce mai populară. Ce este zirconia dentară? Zirconia dentară este dioxidul de zirconiu (ZrO2), care este o formă de zirconiu sub formă de pulbere. Zirconia este utilizată in stomatologie din anii 1990. Coroanele din zirconia sunt cele mai puternice coroane dentare. Ele sunt fabricate din zirconiu, un silicat inventat de un chimist german numit M. H. Klaproth în 1789. Din anii 1960, zirconia are diverse utilizări medicale. Este extrem de durabil și 100% biocompatibil, zirconia este folosită pentru diferite proteze în operațiile de șold, deget și ureche.

© 2018 by  WebMarketer

  • Facebook - Grey Circle
logo.png