Polimeri biocompatibili de inalta performanta

      - isi mentine proprietatile atunci cand este expus la o gama larga de temperaturi.

      - rezistenta excelenta, rigiditate, proprietati mentinute pe termen lung si la uzura.

      - abraziune ridicata si rezistenta la taiere combinata cu un coeficient de frecare scazut.

      -rezistenta la o gama larga de substante chimice, la temperaturi ridicate si in medii dure.

      - absorbtie scazuta a umezelii, rezistenta la electricitate, apa si salinitate ridicata, cu permeabilitate redusa.

      - este un biomaterial ignifug, cu o conductibilitate electrica foarte scazuta.

      - biocompatibilitatea sa pe termen lung a fost dovedita ca material implantabil.

 

Beneficiile pacientului:

      - proiectat digital pentru a se potrivi cu anatomia pacientului

      - o alternativa durabila, fara metal, pentru proteze.

      - gust neutru (fara gust de metal).

      - conductivitatea termica si electrica redusa, comparativ cu metalul.

      - potrivit pentru investigatiile X-ray si scanner.

      - soc absorbit in timpul mestecarii.

 

Materialul este sustinut de teste fizice, chimice si mecanice efectuate la etapele-cheie ale productiei. Laboratoarele independente au efectuat teste de biocompatibilitate si biostabilitate relevante pentru ISO 10993 si USP clasa VI, care au demonstrat o conformare excelenta cu cerintele acestor standarde.

Polimerul este fabricat la cel mai inalt nivel de puritate, cu o trasabilitate istorica completa. Producatorii de dispozitive medicale se bazeaza pe biomateriale polimerice avansate, cum ar fi polimerul PEEK-OPTIMA ™, pentru combinatia lor unica de biocompatibilitate, proprietati imagistice ideale, modul optim si rezistenta chimica excelenta. Datorita versatilitatii sale, aparatele polimerice PEEK-OPTIMA ™ sunt investigate si dezvoltate in aproape fiecare zona de aplicare pentru implanturi.

Polietercetonacetona (PEKK) este un polimer destinat aplicatiilor extrem de solicitante. Se prezinta sub o gama de rasini termoplastice ultraperformante disponibile in fulgi, pulberi si pelete (ranforsate sau neranforsate cu fibra de sticla sau carbon).

Rasinile PEKK sunt realizate dintr-o combinatie adaptata a doi monomeri (tereftaloil si izoftaloil portiuni din stanga si din dreapta, respectiv). Prezinta o performanta excelenta la temperaturi ridicate - temperatura de utilizare continua 250 - 260 ° C, expunere pe termen scurt pana la 300 °C.

Rigiditate ridicata, rezistenta la tractiune si compresiune, rezistenta la impact. Excelente proprietati de rezistenta la ardere - in mod inerent, prezinta proprietati ignifuge, nivel scazut de generare a fumului si toxicitate redusa a fumului.

Rezistenta la practic toate substantele chimice organice si anorganice (sensibile doar la reactivi foarte agresivi, cum ar fi acidul sulfuric si acidul azotic, sau clorura de metilen).

Rezistenta dielectrica mare - bune proprietati izolante. Tensiune mare necesara pentru dezintegrare. Proprietati de izolare extraordinare (CO2, H2S ... etc.). Controlul exceptional al ratei uzurii si COF (coeficientul de frecare)... care pot fi bine reglate / personalizate. Spre deosebire de alti membri ai familiei de polimeri PAEK (poliaril-eter-cetona), polimerii PEKK sunt foarte personalizabili in termeni de performanta. Aceasta personalizare sau reglaj fin este realizat echilibrand cu atentie raportul dintre monomerii tereftalici ("T") si izoftalici ("I"). Controlul acestui raport "T / I" permite producerea variantelor cu o gama de rate de cristalizare si temperaturi de topire in functie de metoda specificata de productie a pieselor finale, precum si de utilizarea finala a partii in sine.

O alta calitate a designului de polimeri este controlul greutatii moleculare - permitand indici foarte inalti ai punctului de topire (de la foarte fluid la foarte vascos).

 Aceste categorii de polimeri pot fi apoi, optional, imbunatatite cu aditivi de sporire a performantei, cum ar fi fibrele de sticla sau carbon sau nanotuburile de carbon. Rezultatul este un portofoliu de clase care pot fi supuse extrudarii, imprimarii 3D (prin sinterizare selectiva cu laser si fabricare de filament fuzionat), pot fi acoperite cu pulbere, turnate prin injectie, turnate prin tehnica rotationala, sau impregnate cu benzi de fibra-compozit, unidirectionale. Anumite categorii rezultate in urma unor procese complexe pot fi chiar mai mult optimizate prin alegerea atenta a conditiilor post-tratament sau reprocesare termica.

PEKK vs PEEK: Comparativ cu rasinile Peek, rasinile PEKK ofera in general performante superioare de temperatura (mai mare Tg si, uneori, Tm), rezistenta la compresiune semnificativ mai mare, o gama mai larga de proprietati adaptate necesitatilor si un mai bun control al coeficientului de frecare.

 

Surse:

https://www.fostercomp.com/custom-compounds/high-performance-polymers/

https://www.extremematerials-arkema.com/en/product-families/kepstan-pekk-polymer-range/?_ga=2.182216679.118052661.1550498405-1934434459.1550498405182216679.118052661.1550498405-1934434459.1550498405&campaignid=1710831760&adgroupid=64797135057&adid=332828775832&gclid=CjwKCAjw96fkBRA2EiwAKZjFTZfnYVWNUc-yM5CB5yFeEiGmOQZMx1ALBE6x-1TFO3vP7hgbZpcVKRoC8_oQAvD_BwE&fbclid=IwAR20jp6qJqYitQqIT0S1u5Yg81lVNZQd3952dW_b9B45j8HQ0SqWCUu6aZg

https://juvoradental.com/en/technology?fbclid=IwAR3oRaLnAyAoXCwo8c3MVLdqIpMXMjzI_Kg1X76XTXh9GmX8y_UfJiU6yx0

Kurtz, S (2012). "PEEK Biomaterials Handbook". Editia 1, Oxford, Elsevier Inc.

© 2018 by  WebMarketer

  • Facebook - Grey Circle
logo.png